غسل میّت
س 162
اشاره
- در شهرهای بزرگ مثل تهران که تراکم جمعیت در آنها بیشتر است همه روزه عده کثیری فوت میشوند و با محدودیتی که غسالخانهها دارند حتی گاهی سبب میشود جنازهها چند روز در نوبت برای غسل نگهداری شوند اگر دستگاهی ساخته شود که خود دستگاه همه کارهای غسل را انجام بدهد و یا اینکه با زدن کلید برق برای هر قسمت از بدن میت دستگاه کارها را انجام بدهد آیا این نحوه غسل از نظر شرع مقدس اسلام کفایت از غسل میت میکند یا نه؟
ج
- در فرض سؤال باید هر یک از غسلهای سهگانه میت به مباشرت غسل دهنده انجام شود و استفاده از وسایل برقی برای باز کردن شیر آب و یا جابجائی
جامع الاحکام، ج1، ص: 50
جسد اشکال ندارد اما اگر دستگاه خود کار باشد که مباشرت غسل دهنده در آن نباشد هر چند در یک غسل یا یک عضو هم باشد غسل صحیح نیست.
س 163
اشاره
- اگر برای زن مثل پیدا نشود که او را غسل دهد و مردانی که به او محرمند نباشند مردان اجنبی میتوانند او را غسل دهند؟
ج
- در فرض سؤال غسل ساقط است اگر چه احتیاط این است که با امکان غسل بدون نظر، غیر مماثل او را غسل دهد.
س 164
اشاره
- در حال غسل میت اگر چنانچه ظرفی که با آن آب سدر و کافور روی میّت میریزند با بدن میت برخورد کند آیا باید آن ظرف را آب کشید و مجدداً داخل ظرف کافور و سدر زد یا نه؟
ج
- باید ظرف مذکور آب کشیده شود سپس با آن ظرف از ظرف کافور و سدر آب کافور و سدر برداشته شود.
س 165
اشاره
- کسی که میت را غسل میدهد اگر به عورت میت نگاه نکند ولی دست او هنگام غسل به عورتین میت بخورد و آنها را بشوید بدون دستکش و بدون پارچه آیا اشکال دارد یا خیر؟
ج
- اشکال دارد.
س 166
اشاره
- اگر میّت دندان مصنوعی داشته باشد و بیرون آوردن آن اسباب مجروح شدن میت شود ماندن دندان در دهان میت چه حکمی دارد؟
ج
- در فرض سؤال بیرون آوردن دندان لازم نیست بلکه در صورتی که مستلزم مجروح شدن اطراف دهن میت شود جایز نیست. و اللّه العالم.
آیتالله العظمی حاج شیخ علی صافی گلپایگانی