در روزه ماه مبارک و بعضی احکام آن
مسأله 99-:هر گاه کسی وعده افطار کند نزد کسی میتواند افطار کرد جای دیگر؟
جواب
معلوم نیست لازم باشد آنجا افطار کردن.
مسأله 100-:خرمائی که کسی بدهد که به آن افطار کنند میتوان به دیگری داد؟
جواب
محل تأمل است.
مسأله 101-:اگر کسی در ایام روزه گوش یا دهن یا دماغ را به آب برد جدا جدا یا با هم، آیا ضرر دارد وقتی که تمام به زیر آب نرود؟
جواب
تا کاسه سر به زیر آب نرود قصور ندارد.
مسأله 102-:گاه میشود که در آخر ماه مبارک مرد عامی میآید از دهی به مزرعه که چند نفر آنجا هستند و خبر میدهند که شب گذشته ماه را در فلان ده جمع کثیری دیدند و افطار کردند، آیا به حرف چنین یک نفر میتوان افطار کرد؟ یا آن که از هیچ کس نشنیده باشیم اما میدانیم ک
جواب
در این صورت افطار کردن به حرف یک نفر چنین مشکل است، و اگر کسی افطار کند احتیاط قضای آن روز را بگیرد بد نیست، و چون آن جماعت به اعتقاد خود از روی علم افطار کردهاند کفاره معلوم نیست.
مسأله 103-:در کفاره مشروط به تتابع اگر کسی ظن داشته باشد که شب است و سحور کند، اتفاقا در صبح افتد سهوا چه صورت دارد؟
جواب
اگر سهوا باشد معلوم نیست تتابع بر هم خورد.
مسأله 104-:در وقت صوم فرو بردن بلغم که هنوز به فضای دهن نرسیده باشد که از راه دماغ به حلق برود مبطل است یا نه؟
جواب
بطلان معلوم نیست، و احتیاط بد نیست.
مسأله 105-:بعضی از عوام در دهات در بعضی بلاد در شب ماه مبارک رمضان که جماع میکنند زنان ایشان یا مردان نزدیک به طلوع آفتاب یا بعد از طلوع آفتاب غسل میکنند، اما اکثری علم ندارند که کفاره باید داد، با جهل به مسأله یا علم چه صورت دارد؟
جواب
چنانچه متصل به طلوع صبح غسل ممکن بوده قضای آن روز را باید گرفت، و احوط آن است که کفاره نیز بدهد خصوصا عالم.
مسأله 106-:در عید ماه مبارک رمضان که اول ماه سی و یک روز نگذشته باشد بدون آن که کسی خود ماه را دیده باشد چه روش باید کرد؟ هر کس ثابت شود تا آن که جائز باشد افطار کردن به محض آن که از بعضی علما و صلحا بشنود که در نزد ایشان ثابت شده، یا از کسی بشنود که جماعتی ش
جواب
احتیاط این است که به همین شنیدن از آن جماعت که نزد ایشان ثابت شده اکتفا نکند، بلکه خود از شهود بشنود، یا علم شرعی ایشان را حاصل شود از شهادت عدلین یا شیاع. و ظاهر آن است که هر گاه اطلاع بهم رساند که اکثر اهل بلد از علما و صلحا به سبب دیدن ماه افطار کردهاند افطار توانند کرد، و عورات را کافی باشد خبر دادن مردان ایشان به ثبوت.
مسأله 107-:هر گاه هوا صاف باشد و ابر نباشد، و جمعی گویند و شهادت دهند که ماه را دیدهاند از بلد یا خارج بلد، یا ابر بوده باشد و هوا صاف نبوده باشد به چند گواه ثابت میشود؟
جواب
در جمیع این شقوق و بر هر تقدیر به شهادت دو عادل یا شیاع ثابت میشود.
مسأله 108-:غبار غلیظ و گرد خرمن که به حلق میرود، روزه را باطل میکند یا نه؟
جواب
اجتناب احوط است، اما حکم به بطلان روزه کردن مشکل است.
مسأله 109-:کسی که خود را جنب کند یا محتلم شود بعد از طلوع صبح غسل کند، روزه قضا یا روزه سنت میتواند داشت یا نه؟
جواب
روزه سنت میتواند داشت، و روزه قضا نمیتواند داشت.
مسأله 110-:هر گاه کسی روزه سنتی داشته باشد و وارد خانه مؤمنی شود، فنجان قهوه یا گلاب یا تکلیف آب خوردن کنند، و گاه هست که خرمائی یا لقمه نانی میدهند، داخل طعام مستحب است، و افطار کردن سنت است یا نه؟
جواب
ظاهر این است که به چنین اموری افطار کردن صورت ندارد. و ظاهر اخبار این است که به خانه مؤمنی وارد شوی و طعامی حاضر کند افطار سنت است.
مسأله 111-:هر گاه کسی در شب در فکر سفر کردن نبوده و قبل از ظهر حرکت کرد افطار کند بیخلاف یا نه؟
جواب
بعضی تبییت و خروج قبل از ظهر هر دو را شرط کردهاند.
مسأله 112-:اگر کسی شب در فکر سفر باشد، و عزم کند که صباح بعد از ظهر بیرون رود و روزه بگیرد، و بعد از ظهر حرکت چه صورت دارد؟ چون شب قصد سفر داشت.
جواب
دغدغه میکنند بعضی، اگر احتیاط قضائی بکنند بد نیست.