احکام بلوغ
س 183
اشاره
- با توجه به اینکه بعضی سن بلوغ دختر را 13 سالگی اعلام کردهاند لطفاً نظر خود را در این مورد بیان فرمائید؟
ج
- بنظر این جانب بلوغ دختر با گذشت نه سال قمری از حین تولد او حاصل میشود.
س 184
اشاره
- در چه سنی پسران به بلوغ میرسند؟
ج
- شرائط بلوغ برای پسران یکی از سه چیز است 1- پایان 15 سال قمری 2- محتلم شدن و خروج منی از شخص 3- روئیده شدن موهای درشت در قسمت زیر ناف.
س 185
اشاره
- حد بلوغ و حد رشد چیست؟
ج
- از لحاظ سن حد بلوغ مذکر پایان 15 سال و مؤنث 9 سال است و حدّ رشد در اشخاص نسبت به امور مختلف است و اجمالًا رشد نسبت به امری یعنی بطور متعارف صلاح و فساد آن امر را درک کند. و اللّه العالم
س 186
اشاره
- چرا سن معینشده (سن تکلیف) دختران و پسران فرق میکند.
ج
- بر حسب روایات فرق بین زمان بلوغ دختران و پسران است البته در
جامع الاحکام، ج1، ص: 58
حکمت این فرق نکات متعددی گفته شده است که بیشتر مربوط بوضع جسمانی زن و مرد است اما در احکام خدا، ما حق چون و چرا نداریم و فرق بین آنها را از احکام خدا که خالق هر دو و عالم به همه جهات و مصالح هر دو است میفهمیم و تسلیم هر دو هستیم همانطور که در حدیث است مردم مانند بیمارند و خداوند متعال مثل طبیب تکلیف بیمار برای رسیدن به صحت و سلامتی عمل به دستور طبیب است هر چند طبیب دستورهایش نسبت به مبتلایان به یک نوع بیماری یکنواخت و یکسان نباشد.
س 187
اشاره
- آیا هیچ رابطهای بین بلوغ و رشد هست یا خیر؟
ج
- غالباً در پسرها رشد و بلوغ با هم حاصل میشود و در دخترها با رسیدن بسن بلوغ رشد حاصل نمیشود به هرحال چنین نیست که هر بالغی رشید باشد یا هر رشیدی بالغ باشد بلی رشید نابالغ مکلف بتکالیف شرعی نمیباشد. و اللّه العالم
س 188
اشاره
- آیا کسی که بالغ شد رشید هم هست و آیا کسی حکم رشد او از دادگاه صادر شده است لزوماً بالغ هم هست یا خیر؟
ج
- مسأله رشد و عدم رشد در صورتی در دادگاه قابل طرح و مورد حکم قاضی واقع میشود که بلوغ شخص بسن یا بامارات شرعی دیگر ثابت باشد. و اللّه العالم
س 189
اشاره
- من در یکی از ماههای رمضان سالهای گذشته چند روز از روزههای خود را خوردهام و مطمئن نیستم که در آن زمان به سن تکلیف رسیده بودهام یا نه البته اگر بخواهم از سال قمری حساب کنم و چون تاریخ تولد ثبت شده در شناسنامه من با تاریخ حقیقی مطابقت ندارد و من نمیتوانم حساب کنم که به سن تکلیف رسیده بودم یا نه تکلیف من چیست؟
ج
- با اینکه تاریخ قمری ولادت خود را نمیدانید و تاریخ شمسی آن را هم نمیدانید تکلیفی بر شما نیست بلی اگر تاریخ شمسی را میدانید طبق تفاوت شمسی با قمری تاریخ قمری را معین نمائید و با اینکه میدانید شناسنامه تاریخ حقیقی نیست شناسنامه میزان نیست. و اللّه العالم.
س 190
اشاره
- اگر متوجه شود که مدتی از بلوغ او گذشته و نماز و روزهاش را در
جامع الاحکام، ج1، ص: 59
این مدت بطور کامل انجام نداده آیا باید قضا کند و در روزه کفاره لازم است یا خیر؟
ج
- باید آنچه از نماز و روزه صحیح انجام نداده قضاء کند. اما نسبت به کفاره اگر تقصیری در بین نباشد کفاره ندارد. و اللّه العالم.
جامع الاحکام، ج1، ص: 61