باب نهم در نکاح و رضاع وعده و آنچه مناسب این باب است
مسأله 193-:باکره بالغه رشیده در صحت عقد رضای او کافی است یا رضای پدر و جد پدری بنا بر تشریک یا استقلال میباید؟
جواب
اقوا این است که رضای دختر کافی است، و احتیاط این است که به رضای پدر یا جد پدری نیز واقع شود، و بر فرض اختلاف پدر و جد مقدم است.
مسأله 194-:کسی که خواجه یا عنین باشد که جماع نتوان کرد، آیا متعه از برای او ثواب دارد یا نه؟ و بعد از قرب عده دارد یا نه؟
جواب
مشخص نیست، و اگر قصد متابعت سنت کند شاید بیاجر نباشد، و مشهور این است که بدون دخول عده واجب نیست، و بعضی خلوت را کافی میدانند.
مسأله 195-:زنانی که مظنون است که عده نمیدارند آیا متعه کردن ایشان چه صورت دارد؟
جواب
هر گاه معلوم نباشد که از مشهورات به زنایند ظاهرا توان، و همین که علم هیچ طرف ندارد که عده داشتن و نه عده نداشتن دور نیست که ثواب داشته باشد.
مسأله 196-:دو کس به هم لواط کرده باشند اولاد خود را به هم تزویج توانند کرد یا نه؟ و در این باب فرقی میان واطی و موطو هست یا نه؟
جواب
ظاهرا در اولاد قول به حرمت شده باشد، و روایتی به نظر نرسیده، و اللّه یعلم.
مسأله 197-:اگر خواستگاری متعارف به غیر عربی و فارسی واقع شده باشد و از ایشان اولاد به هم رسیده باشد چه حکم دارد؟
جواب
اگر عالم به تحریم باشد اولاد ایشان اولاد زنا است، و اگر شبهه شده باشد بر ایشان اولاد شبهه خواهد بود و حکم صحیح خواهند داشت، و اللّه یعلم.
مسأله 198-:اگر مادر شخصی فرزند پسرش را شیر دهد، مادر آن طفل بر پدرش حرام میشود یا نه؟
جواب
اگر مادر مرضعه آن طفل باشد مادر مرتضع حرام میشود بر پدرش، و اگر مادر مرضعه باشد احوط این است که شیر ندهد، و اگر داده احوط آن است که طلاق داده شود.
مسأله 199-:هر گاه کسی دو زن داشته باشد یکی از آن دو تا میتوانند طفل دیگری را شیر داد یا نه؟
جواب
میتوانند شیر داد.
مسأله 200-:دو زن سیده در خانه یک عامی حرام است یا مکروه؟ بنا بر آن حدیث که آن معنی به حضرت فاطمه علیها السلام میرسد و بر او شاق است؟
جواب
به محض همین یک حدیث حکم به حرمت مشکل است اگر کسی نکند بهتر است.
مسأله 201-:میتواند زنی همشیره یا برادر خود را شیر دهد یا نه؟
جواب
ظاهرا تواند، و میر محمد باقر مضایقه داشت که آن زن به منزله مادر طفل میشود و بر شوهرش حرام میشود، اما مشخص نیست.
مسأله 202-:اگر کسی خود سعی کرده باشد و حروف را از مخارج ادا نمیتواند کرد، واجب است که در صیغه گفتن نکاح دیگری را وکیل کند یا نه؟
جواب
معلوم نیست واجب باشد وکیل کردن.
مسأله 203-:هر گاه شخصی با پسری لواط کرده باشد، اما شک در ایقاب نیز داشته باشد، و جاهل مسأله بوده که در صورت ایقاب همشیره آن پسر بر او حرام میشود، و همشیره او را خواسته، بعد از آن ظن در ایقاب بهم رسانیده آیا تفریق واجب است یا نه؟
جواب
در صورت شک وجوب تفریق معلوم نیست، و در ظن احتیاط در تفریق است، و گاه باشد که بعضی مردم علم دارند و ظن مینامند چون فرق میان آنها نکردهاند.
مسأله 204-:زن یائسه عده دارد یا نه؟ و حد یأس زنان چند سال است؟
جواب
در قرشیه که سیده باشد شصت سال است و در غیر ایشان پنجاه سال است
مسأله 205-:زوجه مطلقه که قبل از دخول طلاق واقع شود که عده ندارد و نصف مهر را باید بگیرد دخول در فرج است یا مطلقا؟
جواب
دخول در دبر یا تفخیذ یا خلوت باعث عده و تمام مهر میشود.
مسأله 206-:عده مطلقه چند است، و عده وفات چند، و عده کنیز محلله چند یا استبراء کنیز، و آن که عده ندارد کدام است؟
جواب
صغیره یا یائسه و زوجه غیر مدخوله عده ندارد، و مطلقه که غیر اینها باشد آن است که در طهر غیر مواقعه طلاق واقع شود سه طهر است، که بعد از طلاق دو حیض بیند اول حیض سوم، اگر طلاق در آخر طهر واقع شده باشد، و بعد از طلاق قدری پاک باشد از حیض، والا اول طهر چهارم.
و اگر حیض نمیدیده باشد، عده آن سه ماه است، اگر در سه ماه یک حیض بهبیند عدهاش تمام شده، و اگر در سه ماه حیض بهبیند یک سال است. و عده مطلقه حامله وضع حمل است، اگر حمل زودتر از عده مذکوره شود.
و عده وفات چهار ماه و ده روز است و اگر حامله باشد وضع حمل و چهار ماه و ده روز هر کدام دیرتر شود. و عده طلاق از حین طلاق است. و عده وفات از وقت رسیدن خبر فوت. و عده کنیز از طلاق دو طهر است، و اگر حیض بهبیند چهل و پنج روز عده وفات چهار ماه و ده روز و مثل عده کنیز است عده متعه.
مسأله 207-:جده پدری طفل پسر شیر دهد شما دغدغه میفرمائید، و اگر داده شود احتیاط طلاق داده شود؟
جواب
بلی طلاق گفته شود.
مسأله 208-:عمه برادر زاده خود را و خواهر که خواهر زادهای را شیر دهد بیخلاف یا نه؟
جواب
قول به منع هست اما که میتواند داد.
مسأله 209-:طفل از جانب پدر تنها یتیم میشود یا از هر دو طرف؟
جواب
از طرف پدر تنها.
مسأله 210-:کسی که زن سیده بخواهد به حضرت فاطمه علیها السلام محرم میشود از هر فرق سادات باشد یا نسبت به تعصیب، و اگر زن سیده و قرشیه در خانه یک کس باشد در آن حدیث نهی از جمع دو شده داخل خواهد بود یا نه؟
جواب
اگر از اولاد فاطمه علیها السلام باشد زوجه او محرم میشود خواه از جانب مادر و خواه از جانب پدر، و ظاهرا که قرشیه که از اولاد آن حضرت باشد در آن حدیث داخل است، و اللّه یعلم.
مسأله 211-:هر گاه دختری را که صغیر است، ولی آن دختر به کسی صیغه عقد منقطع بخواند، آیا محرم میشود؟ و دیدن او مادر آن دختر را خوب است یا نه؟ و اگر عقد فضولی باشد و هر دو طرف صغیر باشد که غیر ولی عقد کند حکم اول خواهد داشت یا نه؟
جواب
اگر ولی عقد کند ظاهرا محرم شود، و در فضولی بدون تجویز بعد از بلوغ معلوم نیست که اثری مترتب شود، و اللّه یعلم.
مسأله 212-:اگر کسی مادر دختری را صیغه متعه بخواند با وجودی که دختر حرام مؤبد شده، بدون دخول به مادر دختر به آن مرد حرام میشود یا نه؟
جواب
حرام نمیشود بدون دخول و محرم نیز نمیشود.
مسأله 213-:هر گاه کسی کنیزی را از مال حرام میخرد و و طی کند فرزند او چه صورت دارد؟
جواب
اگر جاهل به مسأله بوده فرزند شبهه خواهد بود، واگر صاحب زر تجویز بیع کند کنیز مال او است، اگر راضی نشود بیع فاسد است، و اگر بعد از آن که علم بهم رساند و طی کند و فرزند بهم رسد حرام زاده خواهد بود، و اگر صاحب زر را راضی کند مباح و حلال خواهد شد.
مسأله 214-:کسی زنی را به پسر صغیر خود عقد منقطع کند و بعد از انقضای مدت آن زن را دیگری بخواهد آیا محرم پدر پسر میشود آن زن یا نه؟
جواب
ظاهرا محرم میشود در این صورت.
مسأله 215-:صاحب زن متعدده تقسیم لیالی چگونه بر او لازم خواهد بود؟
جواب
کسی که کمتر از چهار زن داشته باشد زیاده از حصه را نزد هر یک از آن زنان که خواهد میتواند خوابید، و احوط آن است که در شب نوبه زن به جای دیگر نرود مگر برای نماز جماعت در مسجد، یا عیادت زنی که بیمار باشد، یا قدری متعارف نشستن با مهمانان و امثال آنها، و ظاهرا در قیلوله نزد صاحب نوبه بودن بر سبیل فضل و استحباب باشد، و لیکن احتیاط است که چنین کند، مگر آن که مشغول زیارت و عبادات و قضای حوائج مؤمنان و طلب علم و درس گفتن و امثال اینها از امور خیر بوده باشد. و اگر صاحب نوبه مرخص سازد به خانه دیگری میتواند بخشید، و رضای ظاهری کافی است، و اللّه یعلم.
مسأله 216-:عورت زن نسبت به محارم قبل و دبر است یا از سره تا رکبه؟
جواب
ظاهرا خصوص عورتین است، و اجتناب از نظر ما بین سره و رکبه احوط است، و اللّه یعلم.
مسأله 217-:نظر کردن به زنان اهل ذمه از بابت زنان یهود و ارمنی نقصی دارد یا نه، و همچنین زنان دهها و مزرعهها.
جواب
اکثر قائل شدهاند که جائز است که به زنان اهل ذمه نظر کنند، و زنان دهات هم هر گاه پروا نکنند، و اگر ایشان را منع کنند بر طرف نکنند جمعی رخصت کردهاند اما به غیر شهوت باشد، و احتیاط این است که به غیر روی و دست نگاه نکند.
مسأله 218-:بعضی عوام که شبهه میکنند که حضرت فاطمه علیها السلام از خانه بیرون آمد و به مسجد داخل شد و حرف زد به جماعت اجنبی و ظاهر میشود که در حجاب نمیشد از بعضی صحابه و خدام جواب چیست؟
جواب
اعصار مختلف است و ابتداهای اسلام چندین تستر عرف نبوده، و بعد از آیه حجاب اندک اندک به این مرتبه رسید، و منکر اینها نمیتوان شد چون متواتر است.
مسأله 219-:زنان را از راه دور بدون کجاوه بر چاروا سوار کردن و به زیارت ائمه علیهم السلام بردن چون است؟ نامحرم گاه حرف ایشان را میشنود و ایشان را شاید بهبیند، زیارت سنت است یا نه؟
جواب
ظاهرا خوب است اگر خوف هتک عرض نباشد.
بیست و پنج رساله فارسی، متن