زندگی مرئی در حبابهای نامرئی/ وقتی فیلترینگ رنگ عوض می کند
همه کاربران اینترنت با مفهوم حداقلی از فیلترینگ آشنا هستند اما این کلمه با تغییر نوع استفاده کاربران از فضای مجازی و سایبری رنگ عوض کرده و همسو می شود، هرچند که ماهیت آن تغیر نمی کند.
وقتی هر روز به کانال های متفاوتی که در شبکه های اجتماعی عضو آنها هستیم و یا صفحاتی را که دنبال می کنیم، سر می زنیم خرسندیم از اینکه عده ای هفکر و همراه را در این شبکه ها می بینیم و خوشحال تر از اینکه مطالبی که باب میلمان هست در این صفحات رد و بدل می شود.
بسیار رخ داده است، صفحاتی که به ما پیشنهاد می شود تا آن را دنبال کنیم و یا لینک هایی که فرستاده می شود تا عضویت کانالی را بپذیریم همه و همه به علایق ما نزدیک است و یا حداقل در گوشه ای از ذهنمان شاید روزی به آن فکر کرده باشیم و با یک تبلیغ ترغیب شویم تا آن کانال را دنبال کنیم.
احساس خوبی داریم از اینکه مطالب علمی، پزشکی، فناوری، روانشناسی، تاریخی، مذهبی، گردشگری، طنز، فیلم، عکس های جذاب و متحرک، اخبار و هزاران مطلب دیگر را دنبال می کنیم و آنها را برای دسترسی همگان در شبکه های اجتماعی به اشتراک می گذاریم تا علاوه بر خودمان بسیاری دیگر از آن بهره ببرند.
احساس درستی داریم، اینکه همه با هم هفکر هستیم، همراه هم و هم سلیقه با دیگر کاربران شبکه های اجتماعی حرکت می کنیم، مطالب مورد علاقه مان را می بینیم و می خوانیم و حتی نشر می دهیم، بسیاری که افکارشان همسو با ما است نیز صفحات ما را دنبال می کنند و عضو کانال های ما می شوند و حتی تبلیغات و پیشنهادهایی که برای دنبال کردن و عضویت در کانال های شبکه های اجتماعی برای ما ارسال می شود نیز همان است که به ذهنمان نزدیک است.
آن روی سکه چیست؟
همه اینها واقعیت دارد اما ما تنها یک روی سکه را می بینیم! سکه دو روی شبکه های اجتماعی تنها روی خوشش را به ما نشان می دهد و تمام تلاش خود را می کند تا آنچه مورد رضایت و پسند ما است فراهم آورد، اما به نظر شما روی دیگر سکه شبکه های اجتماعی چه مساله ای قرار دارد؟ کلمه ای آشنا ! " فیلتر" ! آن هم از نوع یک حباب بزرگ و در اصلاح "فیلترینگ حبابی".
تا به حال فکر می کردیم فیلترینگ تنها معنای اعمال محدودیت در دسترسی به انواع خدمات اینترنتی، وبگاه ها و .... از طریق متولیان فرهنگی و سیاسی هر کشور را می دهد، این تعبیر در نوع خود درست است ما با قوت گرفتن و ارائه خدمات اینترنتی و به خصوص گسیل عده زیادی از کاربران اینترنت به شبکه های اجتماعی و تبادل اطلاعات این معنا روی دیگری از خود نشان می دهد.
درست است که فیلترینگ هوشمند مزایای فراوانی داشته و از بسیاری نابه سامانی ها، کلاهبرداری ها، فسادها و .... جلوگیری میکند اما در فیلترینگ حبابی که بحث اصلی و نا ملموس در شبکه های اجتماعی و حتی جستجوهای شما از موتورهای جستجوگر است درست اتقافی رخ می دهد که از قبل طراحی شده است.
در فیلترینگ هوشمند شما در ابتدا یک صفحه وب را درخواست می کنید، این درخواست به ISP یا همان شرکت های ارائه دهنده خدمات ارسال و سپس به شبکه های محلی فرستاده می شود، قبل از آنکه درخواست شما بر روی سرور اصلی قرار گیرد توسط سیستم فیلترینگ بررسی می شود و اگر درخواست شما با بانک اطلاعاتی که به اصطلاح به آن لیست سیاه می گویند در تضاد نباشد می توانید به صفحه درخواستی خود دسترسی پیدا کنید.
در فیلترینگ حبابی نیز ماهیت فیلتر حفظ می شود اما یک تفاوت اساسی وجود دارد "احساس رضایت از دسترسی به آنچه می پسندید".
فیلترینگ حبابی را بر خلاف فیلترینگ هوشمند حس نمی کنید
نکته حائز اهمیت در فیلترینگ حبابی مخفی بودن است، سیستم هوشمند طراحی شده برای شبکه های اجتماعی و جستجوگرها در یک بازه زمانی کوتاه روند علاقمندی های شما را بررسی می کنند، سپس بر اساس ذائقه شما، آنچه را می پسندید پیشنهاد می دهد و به تدریج شما را در حلقه ای قرار می دهد تا تنها به علاقمندی های خود دسترسی داشته باشید، حتی نتایج جستجو شما در موتورهای جستجوگر نیز همان باشد که بیشتر به ذهن شما نزدیک است.
گردانندگان شبکه های اجتماعی و صاحبان موتورهای جستجوگر اعلام کرده اند با بررسی نتایج جستجو کاربران و همچنین رفتار شناسی آنها به این نتیجه می رسند که افراد به چه چیز فکر می کنند، چه کسی هستند، علاقمندی هایشان چیست، در آینده به کجا خواهند رسید، افرادی را همفکرشان هستند به آنها نزدیک و افرادی که همانند آنها فکر نمی کنند را از آنها دور می کنند.
لوپ فکری که در آن گرفتار می شویم
شاید در نگاه اول نزدیکی به همفکران و دوری از برخی دیگر خوشایند به نظر برسد اما باید گفت مدیران ارشد این شبکه ها شما را در یک " لوپ فکری " ( گرداب فکری ) می اندازند و به مرور زمان به آنچه به شما پیشنهاد می شود علاوه بر ذائقه سازی تلاش می کنند رفتار شما را آنگونه خود که می پسندند و به اهدافشان نزدیک است تغییر دهند، اینگونه می شود فرهنگ یک جامعه به مرور در اثر یک نفوذ تغییر می کند و سبک زندگی مردمان آن کشور از اصل خود رنگ میبازد.
مساله اینجاست که در این لوپ فکری شما توانایی انتشار آنچه مطلب خود می پندارید را در سطح گسترده ندارید و اگر با شهروندی خارج از حلقه نامحسوس خود ارتباط بگیرید هم از بستر شبکه حذف می شوید و هم آن شهروند همراه خارج از لوپ فکری را که برایتان ساخته اند به سرویس های امنیتی لو داده اید.
مدیران شبکه بر اساس آنچه هدف آنهاست حباب های فکری ساخته شده و البته مخفی و نامحسوس را کوچکتر و برخی دیگر را در شبکه های اجتماعی گسترش می دهند تا فعالیت های کاربران آنگونه که آنها می پسندند ادامه یابد.
از سوی دیگر در این حلقه فکری به اندازی به ذهن شما اطلاعات تزریق می شود که به معنای واقعی به اقیانوسی به عمق یک بند انگشت تبدیل می شوید، اطلاعاتی سطحی که در گذر زمان هیچگاه به کار شما نمی آید و در بلند مدت به دلیل اینکه ذهن شما اسیر اطلاعات کم عمق شد است دیگر اجازه فکر کردن به شما داده نمی شود.
گاه ما در این فضا نیز توهم اثر گذاری داریم، اینکه برای رساندن یک پیام اثر گذار از شبکه های اجتماعی استفاده کنیم برای ما دلیلی است قابل استناد اما بر اساس آنچه گفته شد با وجود فیلترینگ حبابی هیگاه این اتفاق رخ نخواهد داد.
مراقب فیلترهای آنلاین باشید
"الی پاریسر" نویسنده امریکایی کتاب فیلترینگ حبابی هشدار می دهد که مراقب فیلترهای آنلاین باشید!
وی می گوید: "تلاش شرکتهای خدماتی وب سایت برای تطبیق خدماتشان ( از جمله اخبار و نتایج جستجو ) با سلایق شخصی ما، پیامد ناخواستۀ خطرناکی را بوجود می آورد، ما در " حبابهای فیلتر " به دام میافتیم و در معرض اطلاعاتی که میتوانند دید جهانی ما را گسترش دهند و یا به چالش بکشند قرار نمیگیریم." وی قدرتمندانه استدلال میکند که این در نهایت برای ما و برای دموکراسی بد است. بنابراین در واقع هرچه شما بیشتر در صفحات اینترنتی جستجو نمایید و علاقمندی خود به مطالب را نشان دهید؛ بیشتر در این حباب گرفتار شده و در واقع خود را محصور می نمایید.
با طرح مطالب بالا می توان به این نتیجه رسید گذران وقت در شبکه های اجتماعی نه تنها پیشرفتی را در پی نخواهد داشت بلکه وابستگی ما به این فضا را بیشتر می کند و این عمل عین پسرفت است و نه تنها فعالیتی البته به شکل اثرگذار صورت نمی گیرد بلکه نوع رفتار ما منفعلانه خواهد بود.
بادمان باشد برای اثرگذاری در فضای مجازی باید از راه صحیح آن وارد شد.
باشگاه خبرنگاران جوان/عاطفه بیات
همه چیز درباره:
********فیلتر و فیلترینگ********
فیلتر اینترنتی
بدون فیلترینگ اینترنت
کمی فیلترینگ اینترنت
کاملاً تحت نظر
سیاه چالههای اینترنت (کشورهایی که سنگینترین فیلترینگ اینترنت را دارند)
فیلتر اینترنتی یا فیلترینگ، عبارت است از محدود کردن دسترسی کاربران اینترنت به وبگاهها و خدمات اینترنتی که از دیدگاه متولیان فرهنگی و سیاسی هر کشور برای مصرف عموم مناسب نیست، اِعمال فیلتر معمولاً به وسیلهٔ ارائهدهندگان خدمات اینترنتی انجام میشود ولی تعیین سطح، مصادیق و سیاستهای فیلترینگ با حکومتهاست.
کشورهای بلاروس، میانمار، چین، کوبا، مصر، ایران، کره شمالی، عربستان، سوریه، تونس، ترکمنستان، ازبکستان، و ویتنام از بزرگترین فیلتر کنندگان اینترنت در جهان هستند.
البته باید به این موضوع اشاره کرد که میان کشورهای تحت نظر، روسیه و استرالیا فقط مسائلی که از نظر اخلاقی مشکل دارند را فیلتر میکنند. به گونهای که در این دو کشور گروهی زیر شاخه از پلیس را برای نظارت بر این سایتها تشکیل دادهاند.
۱علل، مزایا و معایب فیلترینگ
۲در کشورهای مختلف
۲.۱در ایران
۲.۲در چین
۲.۳در ایالات متحده آمریکا
۲.۴فرانسه
۲.۵انگلیس
۲.۶ایتالیا
۲.۷آلمان
۲.۸استرالیا
۳فیلترینگ شبکههای اجتماعی
۳.۱چین
۳.۲ایران
۳.۳ویتنام
۳.۴پاکستان
۳.۵کره شمالی
۳.۶اریتره
۴مبانی فیلترینگ در اینترنت
۵انواع فیلترینگ
۵.۱فیلترینگ ازطریق سامانه نام دامنه
۵.۲فیلترینگ به وسیلهٔ پراکسی
۵.۳فیلترینگ به کمک مسیریاب
۵.۴فیلترینگ به کمک سانسورافزارها
۵.۵فیلترینگ به کمک مسدود کردن درگاهها
۵.۶فهرست سیاه و فهرست سفید
۵.۷قطع دسترسی یا تحريم
۶جستارهای وابسته
علل، مزایا و معایب فیلترینگ
در بعضی جوامع دسترسی بی حد و حصر به اطلاعات از طریق اینترنت انتقادات شدیدی را به همراه میآورد. از دو گروه اصلی طرفداران فیلترینگ یک دسته آنهایی هستند که به برخی محتواهای غیراخلاقی اینترنت اعتراض دارند و دستهٔ دیگر حکومتهایی که تاب سخن مخالفان را برنمیتابند.
برخی از مزایای فیلترینگ را چنین برشمردهاند:
مانع گسترش اطلاعات غلط و نادرست
مانع زیر سؤال رفتن شخصیت اشخاص
معایب فیلترینگ را چنین برشمردهاند:
باعث کندی سرعت اینترنت و اتلاف وقت کاربران و قشر تحصیلکرده میشود.
باعث صرف وقت و هزینههای بسیار زیاد میشود.
باعث کاهش ارتباطات مفید در سطح جهانی میشود.
باعث تضعیف حوزهٔ فناوری اطلاعات و کاربردهای آن در بخش تجارت میشود.
در کشورهای مختلف
فیلترینگ اینترنت برپایه کشور
عمده دلایل فیلتر کردن اینترنت در کشورهای مختلف را میتوان در چهار بخش "مسائل سیاسی"، "مسائل اجتماعی"، " مسائل امنیتی" و "مسائل اخلاقی تقسیمبندی کرد.
ایران
فیلترینگ اینترنت در ایران
فیلترینگ در ایران بر اساس قوانین مصوب در مجلس شورای اسلامی اعمال میگردد و طیف گستردهای از وبگاههای اینترنتی، از پورنوگرافی گرفته تا سیاسی را در بر میگیرد. گرچه مسدود کردن دسترسی به وبگاههای اینترنتی در ایران جنبهٔ قانونی دارد، اما روند آن، به ویژه برای وبگاههای سیاسی و اجتماعی، به درستی مشخص نیست و سیاستهای آن غیرشفاف است.
چین
سرفصلهای مهم وبگاههای فیلتر شده عبارتند از:
مخالفان دموکراسی، آموزش (مانند وبگاه کانال آموزش آمریکا)، اخبارهای خارجی (مثل BBC و CNN)، وبگاههای دولتهای خارجی (قوهٔ قضائیهٔ آمریکا، انگلیس واسرائیل)، سرگرمی (۴۵۱ وبگاه از وبگاههایی که در دستهبندیهای «یاهو» قرار دارند)، مذهبی (۱۷۶۳ وبگاه شامل وبگاههای الحادی، مسیحی، یهودی ومذاهب دیگر)
ایالات متحده آمریکا
استفاده از اینترنت در ایالات متحده در سال ۱۹۹۶ با پیشنهاد بیل کلینتون رئیس جمهور وقت این کشور آغاز شد. در قانون یاد شده که به نام «قانون صلاحیت ارتباطات (CDA) مشهور است، هرگونه اطلاعرسانی مستهجن و غیراخلاقی برای نوجوانان کمتر از ۱۸ سال منع شده است. به رغم جنجالهایی که پس از مطرح شدن این قانون به پا شد، چندی بعد، در سال ۱۹۹۸، قانون دیگری با نام(COPPA) به تصویب رسید که مطابق آن متصدیان صفحات اینترنتی از قرار دادن اطلاعات مربوط به کودکان زیر ۱۳ سال به روی اینترنت یا استفاده از این قبیل اطلاعات بدون داشتن مجوز از پدر و مادر آنها منع و موظف شدند در صفحات خود نحوه جمعآوری اطلاعات مربوط به کودکان را به طور مشخص اعلام کنند. همزمان با این قانون، قانون دیگری به نام (COPA) طرح شد که سایتهایی را که در آنها مطالب آشکار جنسی و یا عکسهای مستهجن قرار داشت محدود میکرد. یکی از انگیزههای اصلی طرح این قانون حفاظت نوجوانان از عوارض سوء اینترنت بود. به طور دقیق تر، بخشی از این قانون استفاده مجازی از انتقال هرگونه اطلاعات را که ممکن است برای کودکان مضر باشد، منع میکند. پس از گذشت ۲ سال، در سال ۲۰۰۰ قانون دیگری به نام(CIPA) مطرح شد که مطابق آن همه مدارس و کتابخانههای عمومی [که برای اتصال به اینترنت و یا کامپیوترهای متصل به اینترنت از کمکهای دولت استفاده کردهاند.] موظف شدهاند به بستن و یا فیلتر کردن سایتهایی اقدام کنند که در آنها تصاویر وقیح و عکسهای شهوت انگیز مربوط به کودکان و یا هر تصویر جنسی دیگری که برای نوجوانان مضر باشد، قرار دارد. در عین حال مدارس موظفند سیاستهای پیشنهادی سلامت استفاده از اینترنت را بپذیرند و حداقل یک گزارش از سیاستهای پیشنهاد شده ارائه دهند. همچنین موظفند بر روی همه کامپیوترهای متصل به اینترنت ابزارهای فیلتر کننده (مانند برنامههای فیلترکننده و یا دیوارههای آتشین محدود کننده) قرار دهند.
پس از حوادث یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ نیز، پای دولتها و حکومتهای فراوانی به حیطه فیلترینگ باز شد و در این میان نقش کشورهای اروپایی و به ویژه ایالات متحده پر رنگتر از سایرین بود. ایالات متحده به عنوان پیشروترین کشور دنیا هم در زمینه به کارگیری و توسعه تجهیزات اینترنت و هم در زمینه تولید محتوای اینترنتی، پس از حملات ۱۱ سپتامبر، با چالشی جدی در مواجهه با اینترنت رو به رو شد و دولت این کشور، قوانین محکمی را در این مورد وضع کرد تا جایی که حامیان حریم شخصی و آزادیهای مدنی به اعتراضات گستردهای علیه دولت بوش دست زدند. آمریکا در تاریخ ۲۴ اکتبر ۲۰۰۱، قانونی تحت عنوان «لایحهٔ میهنپرستی» (Patriot Act) را تصویب کرد که به موجب آن، کنترل و نظارت بر تبادل دادههای online کاربران، رنگ قانونی به خود میگرفت؛ این قانون که در قالب مبارزه با تروریسم به تصویب رسیده بود، موجی از مخالفت و اعتراض را هم در میان جمهوری خواهان و هم در بین دموکراتها برانگیخت. پیادهسازی لایحهٔ میهنپرستی که به شدت از سوی دادستانی آمریکا دنبال میشد، در نوامبر ۲۰۰۳ رئیس جمهور با اعطای اختیارات بیشتر به پلیس آمریکا (اف بی آی) از این نیرو خواست تا کلیه اطلاعات مربوط به کاربران اینترنتی را، حتی برای تحقیقات غیررسمی، جمعآوری کند. از سوی دیگر، برخی ایالتهای آمریکا مثل پنسیلوانیا قوانین مخصوص به خود را برای فیلتر کردن محتوای اینترنتی دارند.
هم چنین در پی شکایات فراوان مهمانداران و مسافران خطوط هواپیمایی آمریکا از برخی کاربران در استفاده از تارنماهای غیراخلاقی با محتویات مستهجن، صاحبان شرکتهای هواپیمایی به فکر فیلتر کردن این تارنماها افتادهاند. «امریکن ایرلاینز» بعنوان نخستین شرکت در میان شرکتهای فعال در خطوط هوایی آمریکا اقدام به مسدود کردن چنین تارنماهایی و برخورد با استفاده کنندگان از آنها کرده است. به این ترتیب کاربران اینترنتی از این پس امکان ورود به تارنماهای غیراخلاقی را در هواپیما نخواهند داشت. این اقدام در حالی صورت میگیرد که برخی مسافران در مدت پرواز خود با ورود به اینترنت از تارنماهای غیراخلاقی استفاده میکردند که این موضوع مورد اعتراض دیگر مسافران و مهمانداران هواپیما قرار گرفته و این رفتار را موجب صدمه دیدن سلامت اجتماع میدانستند. جهان نوشت، هواپیماهای امریکن ایرلاینز درحالی پیشگام فیلترینگ تارنماهای غیراخلاقی شدند که تا کنون شکایتی ازپروازهای این شرکت دراین مورده نشده است. بر این اساس نخستین فیلترینگ در هواپیمای بوئینگ مدل ۲۰۰–۷۶۷ به اجرا در آمده است.
فرانسه
فرانسه نتایج موتورهای جستوجوی اینترنتی از جمله گوگل Google را دستکاری کرده و به زعم خود، آن را بومی میکند. علاوه بر این، با وجودی که تصمیمات اصلی و عمده پیرامون آزادی بیان در اینترنت و حفظ حریم خصوصی افراد در این عرصه، توسط اتحادیه اروپا اتخاذ میشود، اما کشور فرانسه یکی از معدود اعضای این اتحادیه است که در پذیرش آنها مقاومت زیادی کرده و سعی دارد قوانین خود را اجرا کند.
در بحث نظارتی نیز، کشور فرانسه با تصویب قانون LSQ در سال ۲۰۰۱، کلیه ISPهای این کشور را موظف کرد تا فعالیتهای اینترنتی و پیامهای پستالکترونیک مشتریان خود را حداقل به مدت یک سال، ذخیره و نگهداری کنند. همچنین این قانون به قضات و پلیس این کشور اجازه میداد تا در پیامهای شخصی کاربران به منظور کشف یا اثبات جرم، به تفحص بپردازند. این کشور نزدیک به ۲۲ میلیون کاربر اینترنت دارد که یک سوم جمعیتش را تشکیل میدهند. به این ترتیب مردم فرانسه یکی از آنلاینترین کشورهای دنیا به نسبت جمعیتش است. قوانین اینترنتی در این کشور بیشتر شامل قوانین تجارت الکترونیک و رعایت حریم شخصی و جرایم رایانهای آن بیشتر مربوط به مسایل امنیت ملی و آسیبهای اقتصادی است. ضمن اینکه فیلترینگ به طور جدی در مدارس این کشور و با بستن IPها اعمال میشود.
قانون Hadopi که در سال ۲۰۰۹ در فرانسه به تصویب رسید، این اجازه را به ارائه دهندگان خدمات اینترنتی میدهد که کاربرانی که به صورت غیرقانونی، محتوای دارای حق کپیرایت را از اینترنت دانلود میکنند، از دسترسی به اتصال اینترنتی محروم سازند. همچنین لایحهٔ LOPPSI ۲ که در سال ۲۰۰۹ توسط دولت فرانسه به پارلمان این کشور تقدیم شد، به ISPهای فرانسوی این اجازه را میدهد که یک فهرست مشخص از تارنماهای غیراخلاقی را تحت نظارت وزارت کشور فرانسه، مسدود و فیلتر کنند.
انگلیس
در اکثر کشورهای اروپایی از جمله «انگلیس» فیلترینگ بیشتر بر روی مسائلی مانند پورنوگرافی کودکان، نژادپرستی و مسائل تروریستی اعمال میشود. یک سازمان غیردولتی و غیرانتفاعی در انگلستان به نام «بنیاد نظارت بر اینترنت» (Internet Watch Foundation)، فهرستی از تارنماهای غیراخلاقی را تهیه کرده و بر اساس آن، دسترسی ۹۸ درصد از کاربران اینترنت در انگلستان به این تارنماها مسدود شده است. وزیر کشور انگلیس ورنون کوکر، ضربالعجلی را تا پایان سال ۲۰۰۷ برای همهٔ سرویسدهندگان خدمات اینترنتی در این کشور تعیین کرده بود تا یک سیستم مسدودسازی محتوا بر اساس سبک cleanfeed طراحی و اجرا کنند.
در سال ۲۰۰۶ هم وزیر کشور انگلیس قول داده بود که همهٔ ISPهای این کشور، تارنماهای غیراخلاقی کودکان را مسدود خواهند کرد. در اواسط سال ۲۰۰۶ میلادی، دولت انگلیس گزارش داد که دسترسی ۹۰ درصد کاربران اینترنت پرسرعت در این کشور به تارنماهای غیراخلاقی مسدود شده است. علیرغم اینکه قرار بود این رقم در پایان سال ۲۰۰۷ به ۱۰۰ درصد برسد، اما گزارشهای دولتی در پایان سال ۲۰۰۸ میلادی، رقم ۹۵ درصد را اعلام کردند و در پی آن، دولت تصمیم گرفت تا مسدود کردن دسترسی پنج درصد باقیمانده، هرچه سریعتر اقدامات لازم را انجام دهد.
در فاصلهٔ بین سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۶، شرکت BT Group فناوری جدیدی به نام Cleanfeed را معرفی کرد که ۸۰ درصد سرویسدهندگان خدمات اینترنتی در انگلیس از آن استفاده میکنند. کاربری این فناوری به گونهای است که دسترسی به تارنماهای غیرمجازی که توسط «بنیاد نظارت بر اینترنت» فهرست شدهاند را برای کاربران خانگی قطع میکند.
ایتالیا
گفته میشود که فیلترینگ و سانسور محتوای اینترنت در کشور ایتالیا بسیار رایج است. این محدودسازی از دسترسی عموم مردم به محتوای تارنماهای خاص و حتی برخی شبکههای تلویزیونی جلوگیری میکند. بر اساس آمارهای «گزارشگران بدون مرز»، با وجودی که ایتالیا پایینترین رتبهٔ آزادی رسانهها در میان کشورهای عضو اتحادیهٔ اروپا را دارد و به عنوان کشور «تقریباً آزاد» شناخته میشود، اما قوانین ویژهای برای کنترل محتوای رسانهها و اینترنت در ایتالیا به تصویب رسیدهاند که یکی از آنها مستقیماً به شخص نخست وزیر، سیلویو برلوسکونی برمیگردد. در ایتالیا پس از اینکه گروهی از کاربران شبکهٔ اجتماعی Facebook اقدام به انتشار مطالبی علیه برلوسکونی کردند، قانونی برای مسدود کردن این تارنما تحت عنوان Romani Law تصویب شد. در ایتالیا همچنین یکی از قسمتهای یک مجموعهٔ تلویزیونی که استفاده از مواد مخدر در پارلمان این کشور را به تصویر میکشید، سانسور و از پخش آن جلوگیری شد.
آلمان
فیلترینگ اینترنت در آلمان، بر اساس قانون فدرال صورت میگیرد و در مواردی خاص، دادگاههای این کشور رای به مسدود شدن برخی تارنماها میدهند. با این حال، آلمان کشوری است که مسدودسازی محتوای سیاسی در آن به وفور دیده میشود. نمونهای از محتوای سیاسی مسدود شده توسط آلمان برای کاربران اینترنت، عبارات و کلیدواژههایی است که به «نفی هلوکاست» مربوط میشوند. کاربران اینترنت در کشور آلمان اغلب نمیتوانند به محتوای مقالات و نوشتههایی که به نفی هلوکاست میپردازند دسترسی داشته باشند. در اوایل سال ۲۰۱۰ میلادی نیز یک قانون فدرال برای مسدودسازی دسترسی به محتوای غیراخلاقی در آلمان به تصویب رسید.
استرالیا
فیلترینگ اینترنت در استرالیا عمدتاً به طرحهای ممنوعیت محتوای مجرمانه اینترنتی برمیگردد و دولت فدرال این کشور به واسطه ارایهدهندگان اینترنت دسترسی به برخی تارنماها را محدود میکند. حزب کارگر استرالیا در سال ۲۰۰۸، طرح اجباری فیلترینگ اینترنت را برای تمامی شهروندان معرفی کرد. البته هنوز این طرح کاملاً اجرایی نشده است. نهاد مدیریت ارتباطات و رسانه استرالیا (ACMA) در راستای این طرح، لیست سیاهی از وبتارنماهایی را که محتوای مجرمانه دارند، فراهم کرده و تارنماهایی که در این لیست سیاه قرار میگیرند، به ازای هر یک روز فعالیت، ۱۱ هزار دلار جریمه میشوند. از اواسط ماه ژانویه ۲۰۱۵ نیز قانون جدیدی با عنوان "شاخصهای افزایش ایمنی اینترنت برای خانوادهها” در استرالیا مطرح شد که از طرح قبلی فیلترینگ اینترنت حمایت میکند.
قوانین استرالیا در زمینه سانسور اینترنت با عناوینی چون دیواره آتش بزرگ استرالیا، دیواره آتش ضد خرگوش (که برگرفته از نام دیوار ضد خرگوش در این کشور است) مطرح شده که میتوان گفت مجموعهای از قوانین ایالتی و فدرال است ولی مسئله مهم در اینجا مقررات مربوط به برنامه پنجم طرح خدمات پخش رسانهای سال ۱۹۹۲ است که بر اساس آن، اگر شکایتی در زمینه محتوای اینترنتی صادر شود، ACMA حق دخالت دارد و میتواند محتوای فیلم و ویدیوی آنلاین را بررسی کند. اگر محتوای تارنمای در رده +R۱۸ و +X۱۸ قرار گیرد، سیستم شناسایی بزرگسال نداشته باشد و در استرالیا هم میزبانی شده باشد، باید محتوای نامناسب از تارنما حذف شود. اما اگر این تارنما در خارج از استرالیا میزبانی شده باشد، نام تارنما در لیست سیاه وارد میشود و بعد از طریق نرمافزار فیلترینگ مسدود میشود و نرمافزار فیلترینگ از سوی ارایهدهندگان اینترنت به مشتریان توصیه میشود.
فیلترینگ شبکههای اجتماعی
کشورهایی که دسترسی شبکههای اجتماعی پرطرفداری نظیر فیسبوک، یوتیوب و توییتر را برای شهروندانشان مسدود کردهاند؛ شش کشور که عبارتاند از: ایران، چین، ویتنام، پاکستان لبنان، فلسطین، سوریه، کره شمالی و اریتره. این ۹ کشور، کشورهایی هستند که سرویسهایی نظیر یوتیوب، فیسبوک و توییتر را برای مدتی طولانی فیلتر کردهاند. قطع و وصل فیلترینگ این سرویسها در کشورهای دیگر نظیر ترکیه، برمه، افغانستان، تونس، کوبا و... هم در جریان بوده، اما موقت بودهاند.
چین
چین در سال ۲۰۰۹ دسترسی به فیسبوک، توییتر و یوتیوب را مسدود کرد. فیلترینگ توییتر و فیسبوک در چین پس از اعتراضات صلحآمیز اویغورها، اقلیت مسلمان چین، و انتشار گسترده آن در شبکههای اجتماعی آغاز شد. چین برای سرویسهای عظیمی نظیر توییتر و فیسبوک و یوتیوب معادلهای بومی راهاندازی کرده که با توجه به حضور بیش از ۴۵۰ میلیون کاربر اینترنت در این کشور، طرفداران زیادی هم پیدا کردهاند. در سپتامبر ۲۰۱۳ دولت چین تصمیم گرفت تا دستکم در منطقه آزاد تجاری شانگهای دسترسی به همه سایتهای خارجی را باز کند، اما این تصمیم هنوز اجرایی نشده و دسترسی به بسیاری از سایتها همچنان در چین ممنوع است.
ایران
ایران هم شبکهها و سرویسهای اجتماعی نظیر فیسبوک و توییتر و یوتیوب را در فواصل گوناگون فیلتر و رفع فیلتر کرده بود، اما پس از انتخابات جنجالی ریاستجمهوری در سال ۸۸ این شبکهها تا امروز اسیر تیغ فیلترینگ بودهاند. با این حال کاربران ایرانی با بهرهگیری از تکنولوژیهای موجود برای عبور از سد فیلترینگ، همچنان حضوری پررنگ در شبکههای اجتماعی دارند. با روی کار آمدن دولت میانهروی حسن روحانی و با توجه به وعدههای انتخاباتیاش دربارهٔ تسهیل گردش آزاد اطلاعات در کشور، امیدها نسبت به احتمال رفع ممنوعیتهای سختگیرانه آنلاین در ایران تقویت شد. ولی هم اکنون در سال ۹۴ کشمکش های زیادی برای فیلتر کردن تلگرام روی می دهد تا تلگرام را هم مانند پیام رسان ویچت فیلتر کننداما در نهایت تلاش های این ابزار رفق فیلتر شد.
ویتنام
طی چند سال گذشته، گزارشهای متعددی دربارهٔ فیلتر شدن فیسبوک در ویتنام منتشر شده است. شیوه فیلترینگ فیسبوک در ویتنام به گونهای است که دور زدن آن بسیار آسان است و به همین خاطر بسیاری از شهروندان ویتنامی همچنان از فیسبوک برای برقراری ارتباط استفاده میکنند. در سپتامبر ۲۰۱۳ قانون جدیدی در ویتنام به تصویب رسید که به موجب آن شهروندان از انتشار محتوا بر ضد دولت در شبکههای اجتماعی منع میشوند. از آن زمان تا کنون هنوز بررسی دقیقی انجام نشده تا مشخص شود تصویب این قانون چه تأثیری بر میزان دسترسی به فیسبوک در ویتنام داشته است.
پاکستان
پاکستان در سپتامبر ۲۰۱۲ پس از انتشار ویدئویی جنجالی دربارهٔ زندگی پیامبر اسلام و خودداری گوگل از حذف آن ویدئو که به زعم مقامات پاکستانی «توهین به مقدسات مسلمانان» محسوب میشد، یوتیوب را فیلتر کرد. بر اساس گزارشهای گوگل، فیلترینگ یوتیوب در پاکستان تا ماه مارس ۲۰۱۴ ادامه داشته است.
کره شمالی
در میان کشورهایی که از جمله دشمنان اینترنت و شبکههای اجتماعی محسوب میشوند، وضعیت کره شمالی به مراتب از دیگر کشورهای سانسورشده پیچیدهتر و بغرنجتر است. اینترنت همچنان کالایی ویژه و لوکس در کره شمالی محسوب میشود که در دسترس عموم قرار ندارد و از آنجایی که زیرساخت ارتباطات در این کشور در انحصار دولت سرکوبگر پیونگیانگ است، شاید بتوان آن را فیلترشدهترین کشور جهان دانست. دسترسی به همه شبکهها و سرویسهای اجتماعی در کره شمالی مسدود و ممنوع است.
اریتره
بر اساس گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز، در سال ۲۰۱۱ دو کمپانی بزرگ خدماتدهنده اینترنت در اریتره دسترسی به یوتیوب را مسدود کردند. دولت اریتره همه کمپانیهای سرویسدهنده را موظف میکند که از زیرساخت اینترنتی که تحت کنترل کامل دولت است استفاده کنند. اریتره همواره بهعنوان یکی از بزرگترین سانسورچیان اینترنت در جهان شناخته میشود.
مبانی فیلترینگ در اینترنت
رایانه یک صفحهٔ وب را درخواست میکند.
این درخواست در ابتدا به ISP و از آنجا به شبکهٔ محلی فرستاده میشود.
قبل از این که درخواست از شبکه محلی به سروری که صفحهٔ مورد نظر بر روی آن قرار گرفته است ارسال شود، توسط سیستم فیلتر کننده بررسی میگردد.
سیستم فیلتر کننده کلیهٔ درخواستها را با فهرستی که در بانک اطلاعاتی دارد مقایسه میکند که اصطلاحاً به آن فهرست سیاه میگویند. این فهرست از سه جزء تشکیل شدهاست:
نشانی دامنه
نشانی پروتکل اینترنت
کلمههای کلیدی (Keywords)
اگر هیچیک از کلمهها و نشانیهای موجود در فهرست سیاه در درخواست رایانه وجود نداشته باشد، این درخواست تمیز (clean) در نظر گرفته میشود. در غیر این صورت، درخواست آلوده (Dirty) تشخیص داده شده و مسدود میشود.
انواع فیلترینگ
فیلترینگ ازطریق سامانه نام دامنه
سامانه نام دامنه نام هر دامنه را به نشانی پروتکل اینترنت متناظرش ترجمه میکند. نشانی سروری که سامانه نام دامنه را ارائه میدهد، به طور خودکار و در هنگام برقراری اتصال به اینترنت از طریق تأمینکنندهٔ خدمات اینترنتی در اختیار رایانهٔ شما گذاشته میشود. اگر این سرور سامانه، سانسورکننده باشد کلیهٔ درخواستها برای وبگاههای غیرمجاز را بی پاسخ میگذارد.
فیلترینگ به وسیلهٔ پراکسی
در این روش تأمینکنندهٔ خدمات اینترنتی دسترسی مستقیم به اینترنت را محدود کرده و شما را ملزم به استفاده از پراکسی سرور میکند. اگر تأمینکنندهٔ خدمات اینترنتی از پراکسی واسط اجباری استفاده کند، برای دسترسی به اینرنت باید در پیکربندی مرورگر وب و یا سایر نرمافزارهایی که از اینترنت استفاده میکنند، نشانی پروتکل اینترنت پراکسی سرور را وارد کنید. کلیهٔ درخواستها به پراکسی سرور فرستاده میشود و در صورت مجاز بودن درخواست، پراکسی سرور صفحهٔ مورد درخواست را بارگیری کرده و سپس برایتان ارسال میکند.
فیلترینگ به کمک مسیریاب
در قسمت انتهایی شبکه (Gateway)، مسیریاب طوری تنظیم میشود که ترافیک خروجی شبکه را به سمت یک سیستم فیلتر کننده منحرف کند. کلیهٔ درخواستها از این سیستم عبور داده میشوند و در صورت وجود وبگاهها یا کلمات غیرمجاز، جریان اطلاعات مسدود میشود.
فیلترینگ به کمک سانسورافزارها
این نرمافزارها بیشتر در منزل (برای کنترل والدین بر فرزندان)، مدارس و دانشگاهها استفاده میشوند.
فیلترینگ به کمک مسدود کردن درگاهها
درگاهها (پورتها) مانند درهایی هستند که سرور از طریق آنها خدماتش را ارائه میدهد. اگر درگاهی مسدود شود تمام خدماتی که از طریق آن درگاه ارائه میشده، غیرقابل دسترس میشود.
فهرست سیاه و فهرست سفید
در فیلترینگ بر اساس فهرست سیاه، یک فهرست (معروف به فهرست سیاه) وجود دارد که شامل نشانی وبگاهها و/یا کلمات کلیدیای است که دسترسی به آنها مجاز نیست. دسترسی به سایر وبگاهها یعنی وبگاههایی که در این فهرست وجود ندارند، مجاز است.
در فیلترینگ بر اساس فهرست سفید، یک فهرست (معروف به فهرست سفید) شامل نشانی وبگاههایی وجود دارد که دسترسی به آنها مجاز است. دسترسی به سایر وبگاهها یعنی وبگاههایی که در این فهرست وجود ندارند، در این نوع فیلترینگ مجاز نیست.
فیلترینگ مرکزیای که هماکنون در ایران استفاده میشود از نوع فیلترینگ سیاه است.
قطع دسترسی یا تحريم
قطع دسترسی اعمال شده توسط sourceforge.net برای دانلود از آیپیهای ایران در تاریخ ۲۴ اکتبر ۲۰۱۵
قطع دسترسی اعمال شده توسط code.google.com برای آیپیهای ایران در تاریخ ۲۴ اکتبر ۲۰۱۵
این نوع قطع دسترسی در مقصد انجام میشود. سرور ارائهدهندهٔ خدمات وب، قبل از ارائهٔ هر گونه خدمتی، ابتدا نشانی پروتکل اینترنت درخواستکننده را بررسی میکند و در صورتی که در فهرست ممنوعه قرار داشته و متعلق به یک کشور تحریم شده باشد، از ارائهٔ خدمت سر باز میزند.
ایران
تحریمها علیه ایران
بعد از اعمال تحریمها علیه ایران، قطع دسترسی آیپیهای اینترنتی ایران شدت گرفت و تعدادی از وبگاههای اینترنتی آیپیهای ایران را بستند و امکان بازدید یا دانلود از وبسایتشان را از ایران محدود ساختند و دسترسی به آنها تنها از طریق تغییر آیپی یا فیلترشکن مقدور است.
وبسایتهایی مانند:
https://code.google.com
http://sourceforge.net
امکان دریافت فایلهای نرمافزاری شرکتهایی مانند NVIDIA، AMD، Adobe، AVG، AVAST، Symantec، McAfee ،MATLAB برخی از خدمات گوگل، برخی از خدمات مایکروسافت، ESET و Oracle از درگاه اصلی این شرکتها توسط آیپیهای ایران امکانپذیر نیست و علاوه بر بسته شدن این سایتها توسط خود این شرکتها در ایران، برخی از این شرکتهای فناوری و تکنولوژی، سرور مادر خود را نیز به روی ایرانیان بستهاند.
تحریم خدمات هاستینگ و دامین بر روی هر کسی که ساکن ایران میباشد یکی دیگر از جمله تحریمهایی بود که بر مردم ساکنین سرزمین ایران اعمال شد.