نکاتی برای خوراک سبزیجات
ارزش غذائی سبزیجات:
سبزیجات بسیار مغذی هستند و موادی که در آنها یافت میشود موادی است که بدن انسان لازم دارد:
۱- دارای مواد پروتئینی و مواد معدنی هستند.
۲- مواد نشاسهای را هم دارا میباشند.
۳- ویتامینهای A,B,C در آنها موجود میباشند.
ولی باید طرز پختن این سبزیجات را در نظر گرفت تا مواد فوق در آنها باقی بمانند.
در مورد سبزیجات و طبخ آنها به نکات ذیل توجه کامل داشته باشید:
سیب زمینی: یکی از سبزیجاتی است که از جمله مواد حیاتی شناخته شده و برای هر فردی روزانه اقلاً یک سیب زمینی لازم است و چون دارای مواد غذائی بسیار است باید با پوست پخته شود قبل از پختن حتیالمقدور سیب زمینی را خرد نکنید و از سیب زمینی پس از پختن بلافاصله باید استفاده کرد در اثر ماندن ویتامین C آن از بین میرود در سیب زمینی نوعی قارچ موجود است که اگر چند ساعت بماند چون در سیب زمینی محیط مساعد است قارچها رشد و نمو میکنند و مواد غذائی آن را از بین میبرند پس سیب زمینی را نباید پخته نگاهداری کنیم.گوجه فرنگی: گوجه فرنگی چنانچه میدانیم دارای ویتامین C است ولی باید دقت کرد که از بین نرود. نباید قبل از اینکه میخواهیم بهکار ببریم آن را خرد کنیم زیرا هرچه گوجه فرنگی خرد بماند ویتامین آن از بین میرود.
اسفناج: سبزیای است بسیار مفید ولی همانطوری که میدانیم اغلب اشخاص از خوردن آن اجتناب میکنند اسفناج چون جزء سبزیجات سبز است و رنگ آن هم خیلی پر رنگ میباشد از لحاظ ویتامین A بسیار غنی است برای مثال بد نیست که مقدار ویتامین A موجود در یک فنجان اسفناج پخته شرح داده شود. یک فنجان اسفناج پخته شده دارای ۲۱۲۰۰ واحد ویتامین A میباشد در ضمن باید بدانیم که مقدار ویتامین A لازم برای انسان در هر ۲۴ ساعت ۵۰۰۰ واحد است بنابر این از خوردن یک فنجان اسفناج پخته انسان در حدود ۴ برابر اختیاج ویتامین A روزانه خود را صرف کرده است. ویتامین A در موقع طبخ حساس نمیباشد و از بین نمیرود ولی اسفناج چون دارای ویتامین C هم میباشد این ویتامین در حرارت و هوا از بین میرود و چون این ویتامین در آب قابل حل میباشد اگر مقدار آب زیادی روی غذاهائی که دارای ویتامین C میباشند بریزیم و پس از پختن سبزی آب آن را دور بریزیم تمام ویتامین C که در آب حل شده دور ریخته خواهد شد. بنابر این اگر اسفناج را میخواهیم بپزیم باید اسفناج را خوب شسته در دیگ قرار دهیم حرارت را زیاد میکنیم و در دیگ را میگذاریم خود اسفناج به قدر کافی آب برای طبخ پس خواهد داد و پس از آنکه اسفناج به این صورت پخته شد میتوان برای انواع غذاها بهکار برد.اسفناج خام بسیار لذیذ است و میتوان برای سالاد هم از آن استفاده کرد و در ضمن مواد غذائی آن از بین نخواهد رفت.
سبزی خوردن: شامل نعناع، ترخان، پیازچه، جعفری، تره، ریحون سبز، ریحون بنفش ، تربچه و مرزه.
سبزی معطر: شامل نعناع، ترخان، جعفری.
سبزیجات بسیار مغذی هستند و موادی که در آنها یافت میشود موادی است که بدن انسان لازم دارد:
۱- دارای مواد پروتئینی و مواد معدنی هستند.
۲- مواد نشاسهای را هم دارا میباشند.
۳- ویتامینهای A,B,C در آنها موجود میباشند.
ولی باید طرز پختن این سبزیجات را در نظر گرفت تا مواد فوق در آنها باقی بمانند.
در مورد سبزیجات و طبخ آنها به نکات ذیل توجه کامل داشته باشید:
سیب زمینی: یکی از سبزیجاتی است که از جمله مواد حیاتی شناخته شده و برای هر فردی روزانه اقلاً یک سیب زمینی لازم است و چون دارای مواد غذائی بسیار است باید با پوست پخته شود قبل از پختن حتیالمقدور سیب زمینی را خرد نکنید و از سیب زمینی پس از پختن بلافاصله باید استفاده کرد در اثر ماندن ویتامین C آن از بین میرود در سیب زمینی نوعی قارچ موجود است که اگر چند ساعت بماند چون در سیب زمینی محیط مساعد است قارچها رشد و نمو میکنند و مواد غذائی آن را از بین میبرند پس سیب زمینی را نباید پخته نگاهداری کنیم.گوجه فرنگی: گوجه فرنگی چنانچه میدانیم دارای ویتامین C است ولی باید دقت کرد که از بین نرود. نباید قبل از اینکه میخواهیم بهکار ببریم آن را خرد کنیم زیرا هرچه گوجه فرنگی خرد بماند ویتامین آن از بین میرود.
اسفناج: سبزیای است بسیار مفید ولی همانطوری که میدانیم اغلب اشخاص از خوردن آن اجتناب میکنند اسفناج چون جزء سبزیجات سبز است و رنگ آن هم خیلی پر رنگ میباشد از لحاظ ویتامین A بسیار غنی است برای مثال بد نیست که مقدار ویتامین A موجود در یک فنجان اسفناج پخته شرح داده شود. یک فنجان اسفناج پخته شده دارای ۲۱۲۰۰ واحد ویتامین A میباشد در ضمن باید بدانیم که مقدار ویتامین A لازم برای انسان در هر ۲۴ ساعت ۵۰۰۰ واحد است بنابر این از خوردن یک فنجان اسفناج پخته انسان در حدود ۴ برابر اختیاج ویتامین A روزانه خود را صرف کرده است. ویتامین A در موقع طبخ حساس نمیباشد و از بین نمیرود ولی اسفناج چون دارای ویتامین C هم میباشد این ویتامین در حرارت و هوا از بین میرود و چون این ویتامین در آب قابل حل میباشد اگر مقدار آب زیادی روی غذاهائی که دارای ویتامین C میباشند بریزیم و پس از پختن سبزی آب آن را دور بریزیم تمام ویتامین C که در آب حل شده دور ریخته خواهد شد. بنابر این اگر اسفناج را میخواهیم بپزیم باید اسفناج را خوب شسته در دیگ قرار دهیم حرارت را زیاد میکنیم و در دیگ را میگذاریم خود اسفناج به قدر کافی آب برای طبخ پس خواهد داد و پس از آنکه اسفناج به این صورت پخته شد میتوان برای انواع غذاها بهکار برد.اسفناج خام بسیار لذیذ است و میتوان برای سالاد هم از آن استفاده کرد و در ضمن مواد غذائی آن از بین نخواهد رفت.
سبزی خوردن: شامل نعناع، ترخان، پیازچه، جعفری، تره، ریحون سبز، ریحون بنفش ، تربچه و مرزه.
سبزی معطر: شامل نعناع، ترخان، جعفری.
نکاتی برای گیاهخواران
● اگر گیاهخوار هستید به نکات ذیل توجه کامل داشته باشید:
در سالهای اخیر تعداد افرادی که به شکلی از رژیم گیاهخواری پیروی میکنند، افزایش یافته است. تعداد گیاهخواران در آمریکا حدود ۷ میلیون نفر است. علاوه بر افزایش تعداد گیاهخواران، انگیزههای و انواع رژیمهای گیاهخواری که از آن پیروی میکنند، تنوع بیشتری یافته است. دلایل پیروی یک فرد از رژیم گیاهخواری میتواند: مذهب (گروه مذهبی Seventh Day Adventist و وابستگی به گروههای مذهبی و فلسفی شرقی) ، بهدلیل مخالفت با کشتن حیوانات باشد، برخی دیگر نگران خلوص و طبیعی بودن منابع غذایی و مایل به ارتقاء و حفظ سلامت بدن هستند، در بسیاری از مناطق دنیا جوامع بهطور کامل یا نسبی بهدلیل فقر، عدم دسترسی به منابع حیوانی گیاهخوارند، البته در کشورهای غنی و پیشرفته تر، این حالت کمتر اتفاق میافتد و مردم خود رژیم گیاهخواری را از روی آگاهی انتخاب میکنند زیرا هزینه رژیم گیاهخواری تفاوت قابل ملاحظهای با هزینه یک رژیم غذائی حاوی گوشت ندارد.
● خطرات و مزایای رژیمهای گیاهخواری:
برخی گروههای جامعه نظیر نظیر زنان باردار و شیرده ، شیر خواران، کودکان و افرادی که با مشکلاتی مانند عدم تحمل لاکتوز و دیابت روبرو هستند، در معرض خطر میباشند، خطر سوء تغذیه برای فرد استفاده کننده از یک رژیم گیاهخواری ضعیف برنامه ریزی شده هنگامی افزایش مییابد که محدودیت بیشتر در مصرف مواد غذائی متنوع اعمال شود. بنابر این خطر سوء تغذیه در گیاهخوارن تام (Vegans) بیشتر از شیر، تخم مرغ گیاهخواران است. گیاهخواران تام بیشتر در خطر کمبود پروتئین، کلسیم، آهن، روی و ویتامینهای B۱۲,D و ریبوفلاوین قرار دارند. متخصص مراقبتهای تغذیهای باید مهارتهای خود را در برنامه ریزی غذائی و مشاوره این گروههای در معرض خطر جدی، افزایش دهند.
مطالعه بروی گروههای مختلف گیاهخواران، موارد سودمندی را در تأمین سلامت بدن نشان داده است. تفاوت گروهها از نظر عادت استعمال دخانیات، مصرف الکل و کافئین و ورزش کردن در میزان فواید بهداشتی این رژیم در گروههای مختلف تغییر نشان میدهد. در میان مزایای پیشنهاد شده در مورد این رژیم غذائی، کاهش در وزن بدن، فشار خون، میزان لیپیدهای خون، بیماری قلبی، عروقی، استئوپروز (پوکی استخوان) و بعضی از سرطانها را میتوان نام برد .
در سالهای اخیر تعداد افرادی که به شکلی از رژیم گیاهخواری پیروی میکنند، افزایش یافته است. تعداد گیاهخواران در آمریکا حدود ۷ میلیون نفر است. علاوه بر افزایش تعداد گیاهخواران، انگیزههای و انواع رژیمهای گیاهخواری که از آن پیروی میکنند، تنوع بیشتری یافته است. دلایل پیروی یک فرد از رژیم گیاهخواری میتواند: مذهب (گروه مذهبی Seventh Day Adventist و وابستگی به گروههای مذهبی و فلسفی شرقی) ، بهدلیل مخالفت با کشتن حیوانات باشد، برخی دیگر نگران خلوص و طبیعی بودن منابع غذایی و مایل به ارتقاء و حفظ سلامت بدن هستند، در بسیاری از مناطق دنیا جوامع بهطور کامل یا نسبی بهدلیل فقر، عدم دسترسی به منابع حیوانی گیاهخوارند، البته در کشورهای غنی و پیشرفته تر، این حالت کمتر اتفاق میافتد و مردم خود رژیم گیاهخواری را از روی آگاهی انتخاب میکنند زیرا هزینه رژیم گیاهخواری تفاوت قابل ملاحظهای با هزینه یک رژیم غذائی حاوی گوشت ندارد.
● خطرات و مزایای رژیمهای گیاهخواری:
برخی گروههای جامعه نظیر نظیر زنان باردار و شیرده ، شیر خواران، کودکان و افرادی که با مشکلاتی مانند عدم تحمل لاکتوز و دیابت روبرو هستند، در معرض خطر میباشند، خطر سوء تغذیه برای فرد استفاده کننده از یک رژیم گیاهخواری ضعیف برنامه ریزی شده هنگامی افزایش مییابد که محدودیت بیشتر در مصرف مواد غذائی متنوع اعمال شود. بنابر این خطر سوء تغذیه در گیاهخوارن تام (Vegans) بیشتر از شیر، تخم مرغ گیاهخواران است. گیاهخواران تام بیشتر در خطر کمبود پروتئین، کلسیم، آهن، روی و ویتامینهای B۱۲,D و ریبوفلاوین قرار دارند. متخصص مراقبتهای تغذیهای باید مهارتهای خود را در برنامه ریزی غذائی و مشاوره این گروههای در معرض خطر جدی، افزایش دهند.
مطالعه بروی گروههای مختلف گیاهخواران، موارد سودمندی را در تأمین سلامت بدن نشان داده است. تفاوت گروهها از نظر عادت استعمال دخانیات، مصرف الکل و کافئین و ورزش کردن در میزان فواید بهداشتی این رژیم در گروههای مختلف تغییر نشان میدهد. در میان مزایای پیشنهاد شده در مورد این رژیم غذائی، کاهش در وزن بدن، فشار خون، میزان لیپیدهای خون، بیماری قلبی، عروقی، استئوپروز (پوکی استخوان) و بعضی از سرطانها را میتوان نام برد .